Shell bouwt mee aan netwerk van waterstofstations in Nederland

Shell start met de bouw van vier waterstoftankstations. Deze worden onderdeel van een groter netwerk van waterstofstations in Nederland.

Shell heeft dit dinsdag 21 augustus bekend gemaakt. In eerste instantie gaat het om vier Shell-stations: twee in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse (Drenthe). De bedoeling is om uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations beschikbaar te hebben. Shell krijgt voor dit project subsidie van het Rijk en van de EU.

Actieve rol

Shell wil een actieve rol spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem en onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. „Elektrische mobiliteit – zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch – is hier een voorbeeld van”, zegt zij. „We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations.” Marjan van Loon rijdt zelf ook in een waterstofauto.

Geen uitstoot van CO2 of fijnstof

Shell wil een breed aanbod ontwikkelen om het initiële succes van (waterstof)elektrische voertuigen voort te zetten. Oliver Bishop, General Manager Waterstof bij Shell: „Voordelen van waterstof-elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten.”

Samenwerking

Shell maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Via deze regeling kunnen bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties subsidie aanvragen voor transportoplossingen met lage of geen CO2-uitstoot.

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de ‘Connecting Europe Facility’ van de de Europese Unie. Oliver Bishop: “We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. En ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden succesvolle samenwerkingen tot de uitrol van netwerken van waterstofstations.”

Shell Mediarelaties

Telefoon: 070 377 8750
Email: media-nl@shell.com