Hyundai Kona Electric de Gamechanger?

Het gaat steeds beter met de verkopen van elektrische auto’s in Nederland, maar de markt zit nog steeds op die ene ‘game changer’ te wachten. Is deze Hyundai Kona Electric dat misschien, of rijden we straks allemaal op waterstof met de Hyundai Nexo?

Hyundai maakte kort geleden de vanafprijs van de waterstofauto Nexo bekend. Om maar direct met de deur in huis te vallen: Hyundai durft zijn Nexo – de opvolger van de Hyundai ix35 FCEV – beduidend goedkoper in de markt te zetten dan de Toyota Mirai. Het prijsverschil is fors. Toyota vraagt voor de Mirai een bedrag van op z’n minst 80.925 euro. Hyundai verkoopt de Nexo voor prijzen vanaf 69.995 euro. Dat is een verschil van 10.930 euro.

Dat prijsverschil wordt wat kleiner als je de Hyundai Nexo bestelt met het zogeheten Plus Pack. Dit pakket kost 4.000 euro en biedt onder meer 19-inch lichtmetalen wielen, een panoramisch schuifdak, geventileerde voorstoelen, een verwarmbare achterbank, een audio-installatie van Krell Audio met 8 speakers en een 360-graden Around View Monitor.

De vanafprijs van zo’n Hyundai Nexo Plus Pack bedraagt dus 73.995 euro. Toyota rekent voor de Mirai een all-in prijs. Er zijn geen opties mogelijk. Je krijgt altijd de Executive-uitvoering met alle toeters en bellen. Het prijsverschil tussen een Mirai en Nexo Plus Pack bedraagt 6.930 euro. Nog altijd een fors verschil.

Actieradius

De aandrijflijn van de Hyundai Nexo levert 184 pk en de actieradius komt uit op 665 kilometer (WLTP). De actieradius van de Toyota Mirai bedraagt 500 kilometer (NEDC) en komt in de praktijk neer op ongeveer 350 tot 400 kilometer. Verwacht van de Nexo een praktijkwaarde van 550 kilometer.

Geen wegenbelasting

Het vermogen van de Toyota Mirai bedraagt 154 pk met een maximum koppel van 335 Nm. De topsnelheid van de Toyota bedraagt 175 km/u en de sprint van 0 naar 100 km/u wordt in 9,6 seconden afgelegd. Het rijklaar gewicht komt uit op 1.925 kilogram. Het gewicht en de prestatiecijfers van de Hyundai Nexo zijn nog niet bekend. Het gewicht van een waterstofauto is overigens alleen van belang voor de rijeigenschappen, want waterstofauto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Een prettige bijkomstigheid.

80 pre-orders

De levering van de Hyundai Nexo start in september 2018. Tot nu heeft Hyundai al 80 pre-orders ontvangen. De Mirai is al een tijdje op de markt. De importeur heeft van deze sedan enkele tientallen verkocht in Nederland, meestal aan bedrijven die met waterstof willen experimenteren. Hyundai verwacht hetzelfde te doen met de Nexo.

Afbeelding bron is Hyundai https://hyundai-pers.nl/