Eerste waterstof-aangedreven terminal trekker in actie in haven van Rotterdam

Delft (NL) – Een samenwerking tussen de Nederlandse brandstofcelsysteem ontwikkelaar zepp.solutions en trekkerfabrikant Terberg Benschop heeft geleid tot het eerste prototype van de waterstof-elektrische YT203-H2. De testfase van het voertuig is deze maand van start gegaan in de haven van Rotterdam, waar het voertuig meedraait in de dagelijkse operaties om een breed scala aan data te verzamelen.

Het waterstof-aangedreven prototype is gebaseerd op de volledig elektrische YT203-EV, waarvan de serieproductie recentelijk van start is gegaan. Door het voertuig op een bewezen platform te baseren kan dezelfde hoge standaard op het gebied van ergonomie en onderhoud gehandhaafd worden. “Ons uiteindelijke doel is om uitstekende performance te bieden voor heavy duty toepassingen, gecombineerd met een aantrekkelijke TCO”, zegt Rob van Hove, Managing Director Terberg Benschop.

Succesvolle samenwerking

Het voertuig is het resultaat van een gezamenlijk ontwikkelingstraject tussen Terberg en zepp.solutions. Terberg is verantwoordelijk voor het voertuig en zepp.solutions ontwikkelde een op maat gemaakt brandststofcel- en waterstofopslagsysteem. Op deze manier worden de opslagcapaciteit en prestaties gemaximaliseerd binnen de beschikbare ruimte. “Met onze roots in het pionieren van waterstof in de autosport zijn we in staat om extreem compacte en performance-geoptimaliseerde brandstofcel systeem modules te ontwikkelen waarmee we onze klanten een voorsprong bieden op de concurrentie. Door de systeemintegratie op ons te nemen en een alles-in-één pakket aan te bieden zijn OEM’s zoals Terberg en hun klanten in staat om te profiteren van de voordelen die waterstof biedt”, zegt Kevin Schreiber, projectleider en co-founder van zepp.solutions. “Met onze hulp kan zelfs een OEM zonder in-house waterstofexpertise een FCEV op de markt brengen. Onze ingenieurs zorgen voor alle waterstofkennis, ervaring en technologie, waardoor onze klant zich bezig kan houden met de toepassingsspecifieke kant van het product. Hiermee wordt zowel tijd als geld bespaard.”

Net als diesel, maar dan beter

De YT203-H2 wordt op dit moment ingezet in de United Waalhaven Terminals in Rotterdam, waar het voertuig meedraait in de dagelijkse operaties naast de de andere, door diesel aangedreven, trekkers. Het prototype is uitgerust met vier waterstoftanks waarmee in totaal 14,4 kg waterstof onder een druk van 350 bar druk kan worden meegenomen. Genoeg voor een volledige dag in de zware werkomstandigheden van de haven.

De waterstoftrekker is ontworpen om dezelfde of zelfs een grotere trekkracht te leveren dan door diesel aangedreven terminaltrekkers, maar dan zonder uitstoot en zonder het geluid van verbrandingsmotoren. De “proof-of-concept” is een grote stap van ontwerpstudies naar real-life validatie. Het project wordt ondersteunt door de DKTI-transport subsidieregeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Omdat diesel op dit moment nog steeds de meest aantrekkelijke verhouding tussen prestaties en kosten biedt, rijdt het grootste deel van de terminaltrekkers nog op diesel. De workflow die waterstof-brandstofcelvoertuigen bieden zijn nagenoeg gelijk aan die van dieselvoertuigen, een belangrijk voordeel. Hierdoor kunnen trekkers op waterstof naadloos worden geïntegreerd in een bestaand wagenpark.

Momentum voor zepp.solutions

De drie jaar oude scale-up zepp.solutions komt goed op gang. Afgelopen week kondigde ze een samenwerking met de Duitse brandstofcelfabrikant ElringKlinger aan. Een andere mijlpaal op de planning is de lancering van hun eerste brandstofcelmodule platform later dit jaar. Deze module kan gemakkelijk worden aangepast aan klantspecifieke behoeften met betrekking tot de het beschikbare volume, de prestaties en commerciële aspecten van het systeem.

Over zepp.solutions 

Zepp.solutions is gespecialiseerd in de configuratie, integratie en aansturing van waterstof- en brandstofcel systemen. Deze systemen maken emissievrije aandrijving van voertuigen of toepassingen met een hoge energievraag mogelijk, zonder in te leveren op inzetbaarheid, kosten of levensduur.

 

Hiernaast ondersteunt zepp.solutions concepten en projecten met consultancy of engineering services.