Vlaanderen en Nederland investeren fors in waterstof

Via het Interreg-project Waterstofregio 2.0 ontvangen Vlaanderen en Nederland bijna 6 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling en promotie van voertuigen op waterstof.

Een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig, maar in de plaats van batterijen wordt waterstof omgezet naar elektriciteit. Waterstof wordt beschouwd als een belangrijke optie om tot een koolstofvrije economie te komen. Maar er zijn technologische doorbraken nodig om concurrerend te worden met de traditionele brandstofauto.

Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in de regio Vlaanderen – Zuid-Nederland een aantal technologiespelers zoals onder andere Colruyt Group en E-Trucks door samenwerking innovatieve projecten konden realiseren, zoals een busconcept, een tankstation in Vlaanderen voor heftrucks, een tankstation in Nederland voor bussen en auto’s, een vuilniswagen en een sloep, allemaal op waterstof. Het project besteedde eveneens aandacht aan opleidingsmodules via een samenwerking tussen hogescholen in de grensregio. Dit leidde tot een stevige positie in Europa als één van de topregio’s op vlak van de overstap van traditionele brandstoffen naar waterstof.

‘Waterstofregio 2.0’, dat via Interreg Vlaanderen-Nederland bijna 6 miljoen euro subsidie ontvangt, richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen.

Colruyt Group en E-Trucks doen opnieuw mee, samen met nieuwe partners zoals VDL en PitPoint. Zo zal een waterstoftankstation gekoppeld worden aan groene elektriciteit in Breda en een waterstoftankstation in Antwerpen wordt verbonden met afvalverbrandingsinstallatie ISVAG. Verder staat op het programma de doorontwikkeling van vrachtwagens, vuilniswagens en heftrucks op waterstof en de realisatie van een mobiel waterstof-vulstation.

Daarnaast wordt de tankinfrastructuur uitgebreid, waarbij nieuwe ontwikkelingen voor de grensregio worden gedemonstreerd. Ook krijgen diverse eindgebruikers zoals burgers, private sector en overheden de mogelijkheid toepassingen te testen.