Nieuwe waterstofauto voor Dijksma in hoop dat anderen volgen

 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vanaf vandaag twee nieuwe auto’s die rijden op waterstof. De twee wagens zijn de eerste waterstofauto’s van Toyota die in Nederland zullen rondrijden.

Dijksma hoopt daarmee het goede voorbeeld te geven. “Ik stap zelf zo vaak mogelijk in deze nieuwe waterstofauto, in de hoop dat meer bedrijven en automobilisten het voorbeeld volgen en kiezen voor een schonere auto.”

Auto’s die rijden op waterstof hebben als enige uitstoot waterdamp. Ze hebben als voordeel ten opzichte van elektrische auto’s dat ze een relatief hoge actieradius hebben en snel kunnen worden bijgetankt.

Op zoek naar tankstation

De nieuwe auto’s van het ministerie moeten zo’n 500 kilometer kunnen rijden tot de tank leeg is. En dat is maar goed ook, want het gebrek aan waterstofpompen is een van de oorzaken dat de wagens in Nederland nog zo weinig populair zijn.

De komende twee jaar moet het aantal tankstations met waterstof worden uitgebreid naar zestien. Tot die tijd zal Dijksma moeten omrijden langs de enige twee openbare vulpunten in Rhoon (Albrandswaard) en bij Helmond.

De twee Toyota Mirai’s zijn niet de eerste waterstofauto’s van het ministerie. Sinds 2013 heeft het departement ook twee waterstofauto’s rijden van Hyundai.