Draait de motor van die waterstofauto nu echt?

DOMBURG – Waterstofauto’s in de gemeente Veere verre toekomst? Een eerste kennismaking smaakt naar meer.
De glanzend witte auto werkt als een magneet op mannen in het gemeentehuis in Domburg. Als de motorkap eenmaal opengaat, buigen ze zich als Buurman en Buurman over het motorblok. Commentaar mompelend; ‘mmm wel veel stekkers’, of ‘ik zie niet veel verschil verder’. ‘Hé loopt ‘ie nu’. ‘Nee joh, da’s de airco die je hoort’.

Waterstof

De Hyundai die Veerenaar Jan Mosmans een uurtje voor de ingang van het gebouw ‘exposeert’ maakt de tongen wel los. Mosmans wil hiermee het dagelijks bestuur van de gemeente Veere prikkelen om nog eens dieper na te denken over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. “Out of the box denken’, glimlacht hij. “Ik weet ook wel dat de gemeente niet direct volgend jaar al twee miljoen zal investeren in een pompstation voor waterstof. Hoewel; als ze daar de reserves in steken…?

Absoluut stil

De drie Veerse wethouders nemen een kijkje bij de auto. Onder de indruk van tank, motorblok en de absolute stilte van de motor. René Molenaar: “Misschien iets om mee te nemen in de plannen voor een Ecoferium aan de Veerse Dam. Daarin zou dit goed passen.”

Mosmans: “Nissan-dealer Sturm uit Goes heeft een showmodel uit Den Haag laten komen. Ik heb er gelijk een ‘duurzaamheidsritje’ van gemaakt. Via Yerseke om daar een zonnedakpan op te halen. Die wil ik op het dak van mijn monumentenpand leggen. Ik moet wel weten of dat mag van de gemeente.”