Deze auto stoot alleen water uit

rasa_2_0

Deze auto stoot alleen water uit

Hét antwoord op de milieuvervuilling door auto’s is deze tweezitter met brandstofcel. Hij haalt bijna 100 kilometer per uur en je komt er 480 kilometer ver mee. De uitstoot? Geen CO2 of fijnstof, maar water.

Als je straks in een Riversimple Rasa rijdt hoef je je geen zorgen te maken over het milieu. Deze auto weegt, met een chassis van koolstofvezel, maar zo’n 580 kilo, dat is 40 procent minder dan een Fiat Panda. Mede daardoor haalt hij toch nog 100 kilometer per uur. Je hoeft niet constant te tanken, met de Rasa kom je 480 kilometer ver.

Het autootje wordt aangedreven door vier elektromotoren, in elk wiel één. De energie die vrij komt als je remt wordt voor de helft weer gebruikt.

Brandstofcel
De motoren draaien op een brandstofcel die op waterstof loopt. Uit de uitlaat komt pure waterstof. Als je er rekening mee houdt dat de brandstof ook moet worden geproduceerd, dan is de uitstoot van CO2 nog maar zo’n 40 gram per kilometer, ook als waterstof wordt gemaakt uit aardgas.

Andere auto’s komen veel hoger uit. Laten we maar weer eens de kleine stadsauto Fiat Panda nemen. Die heeft, volgens opgaven van de fabrikant, een uitstoot van 88 gram CO2 per kilometer. Die CO2 wordt, in tegenstelling tot de CO2 die geproduceerd wordt voor de Rasa, ook op de plek uitgestoten waar de auto rijdt. Dat zal regelmatig in een stad zijn.

Van de Rasa is nu nog maar één auto. Riversimple, het bedrijf achter de Rasa, is nog op zoek naar investeerders die geld in het project willen steken zodat er 20 proefmodellen kunnen worden gebouwd. Het is de bedoeling dat de auto in 2018 op de markt komt.

Tweezitter
Een nadeel aan de auto is misschien dat er maar plaats is voor twee personen. Ook is er weinig plek voor bagage. De Rasa heeft wel mooie deuren, net zoals de Tesla Model X.