Waterstof uit urine: pissen we straks onze tank vol?

Rijden op waterstof wordt door verschillende wetenschappers en autofabrikanten gezien als een serieus alternatief om het klimaatprobleem aan te pakken. Auto’s die op waterstof rijden zijn uiterst schoon, maar er zit een addertje onder het gras. Waterstof kan op verschillende manieren worden verkregen en elektrolyse van water (H2O) is één van de methoden. Bij dit proces is relatief veel energie nodig om de H2 (het waterstofgas) van de O te splitsen, maar wetenschappers hebben een alternatief gevonden.

Onderzoekers van de Gerardine Botte Universiteit in het Amerikaanse Ohio hebben ontdekt dat het extraheren van waterstof uit urine veel minder energie kost. In urine zit namelijk ureum en dat bevat vier waterstof atomen per molecuul in plaats van twee zoals bij water. Bovendien zijn deze in ureum minder gebonden, waardoor ze gemakkelijker te scheiden zijn. Om het molecuul te scheiden hoeft er slechts 0,37 Volt spanning op een nikkel elektrode te worden gezet, terwijl bij water 1,23 Volt nodig is.

Aangezien er op de onze aardkloot miljarden zeikende wezens rondlopen, verwachten de onderzoekers dat deze vorm voor het verkrijgen van waterstof relatief gemakkelijk opgeschaald kan worden. Dus in de toekomst pissen we dan mogelijk onze brandstoftank vol. Het zou voor velen een droom zijn die eindelijk werkelijkheid wordt.

En oh ja, voordat ik het vergeet. De foto bij dit artikel behoeft hopelijk toch geen uitleg? De makers van deze viral spelen leuk in op het cliché dat mannen in dikke sportauto’s vaak iets te compenseren hebben. Of zouden ze misschien toch bedoelen dat mannen van negroide afkomst vaker Volkswagen dan Porsche rijden?