Waterstof prima alternatief voor vorkheftrucks

Air Products, een van de grootste producenten van waterstof en bijbehorende apparatuur voor transport, opslag en distributie, is onlangs in Amerika gestart met twee grote projecten met waterstof voor intern transporttoepassingen. Waterstof is bijvoorbeeld een prima alternatief voor de aandrijving van vorkheftrucks. Heftrucks op waterstof hebben geen ongezonde uitlaatgassen en kunnen zonder kostbare en ruimteverslindende oplaadstations, die wel nodig zijn voor elektrische heftrucks. Milieuvoordelen Begin april werd een waterstof vulstation voor vorkheftrucks in gebruik genomen in het distributiecentrum van het Amerikaanse leger in Susquehanna (Pennsylvania). Daar wordt een vloot van veertig vorkheftrucks gebruikt die worden aangedreven met een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit. Air Products is de hoofdaannemer van het proefproject, dat twee jaar duurt. Naast de veertig waterstof heftrucks worden er twintig gebruikt, die op een normale accu rijden. Tijdens het project wordt informatie verzameld over de kosten, de milieuaspecten en de operationele eigenschappen van de twee typen heftrucks. Het Amerikaanse leger wil op basis van die gegevens de mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de brandstofceltechnologie in het leger bestuderen. Eveneens begin april werd een overeenkomst gesloten met NestléWaters voor de levering van waterstof en een waterstof tankstation aan de vestiging van Nestlé in Dallas. Daar komt een vloot van 32 vorkheftrucks, die met een brandstofcel zijn uitgerust. NestléWaters, een van de grootste producenten van mineraalwater, breidt zijn bottle- en warehouse-activiteiten in Dallas sterk uit en vervangt daarvoor al zijn heftrucks door waterstof aangedreven heftrucks. Het overstappen op waterstof zal naar verwachting grote operationele, bedrijfseconomische en milieuvoordelen opleveren. De infrastructuur, die door Air Products aan Nestlé geleverd wordt, bestaat uit een systeem voor de opslag en compressie van vloeibare waterstof op het buitenterrein en diverse vulunits binnen. De heftrucks worden uitgerust met GenDriveTM brandstofcellen van het bedrijf Plug Power. Het tankstation bij Nestlé wordt binnenkort operationeel. Dat geldt ook voor een groot project met waterstof vorkheftrucks in het distributiecentrum van groothandel Central Grocers in Joliet (Illinois). Ook daar werd een complete infrastructuur voor de distributie van waterstof aangelegd, waardoor tweehonderd heftrucks op waterstof kunnen rijden. De Yale heftrucks zijn eveneens uitgerust met brandstofcellen van Plug Power. Vergelijkbare projecten lopen al sinds 2006 bij een distributiecentrum van een groothandel in Texas en bij een productie- en assemblagefabriek in Tennessee.

Snel bijtanken
Er zijn veel voordelen van het gebruik van waterstof in vorkheftrucks en andere middelen voor intern transport. Het voltanken van waterstof aangedreven voertuigen neemt bijvoorbeeld slechts enkele minuten in beslag en hoeft -afhankelijk van de gebruiksintensiteit- slechts een of twee keer per dag te gebeuren. Traditionele heftrucks op accu’s moeten elke vier tot zes uur opgeladen worden en staan regelmatig langere tijd stil vanwege vervanging of onderhoud van de accu’s. Waterstof heftrucks leveren continu hetzelfde vermogen en hebben geen last van teruglopend vermogen zoals bij traditionele heftrucks, waarvan de accu’s leegraken of tegen hun vervanging aanlopen. De prestaties van waterstof heftrucks worden evenmin beinvloed door temperatuurwisselingen bij gebruik in koel- en vriesruimtes. Daarnaast zijn waterstof heftrucks veel milieuvriendelijker.

Air Products houdt zich al sinds 1993 met de ontwikkeling van waterstoftechnologie bezig. Het bedrijf is niet alleen een van de grootste producenten van waterstof ter wereld, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van brandstofcellen en technologie voor transport, opslag en distributie van waterstof. Bij de bijna honderd waterstof tankstations, die het bedrijf inmiddels wereldwijd heeft gebouwd, tanken per maand duizenden voertuigen, waaronder bussen, auto’s, vorkheftrucks en zelfs onderzeeboten. De tankstations staan niet alleen in Amerika en Azië, maar ook Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië«, Nederland en Groot-Brittannië.