Toyota gebruikt poep om waterstofauto aan te drijven

Toyota gaat menselijke uitwerpselen gebruiken om zijn elektrische auto, de Mirai, aan te drijven. De poep wordt gebruikt om waterstof brandstof te maken.

Waterstof
De Toyota Mirai kampt met een kip/ei-probleem, stelde Yoshikazu Tanaka, hoofdingenieur bij Toyota, onlangs. Niemand koopt een waterstofauto, omdat er geen tankstations voor waterstof zijn. Tegelijkertijd bouwt niemand een tankstation voor waterstof omdat er geen waterstofauto’s zijn.

Om dit probleem te verhelpen, komt Toyota met een plan om brandstof te creëren uit menselijke uitwerpselen. Het automerk is hiermee begonnen in een afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) in Fukuoka, Japan.

Afvalwater
In de awzi wordt het afvalwater gescheiden in vaste stoffen en vloeistoffen. Door micro-organismes toe te voegen aan de vaste stoffen, worden deze afgebroken. Hieruit ontstaat biogas, bestaande uit 60 procent methaan en 40 procent CO2.

De CO2 wordt uit dit biogas gefilterd, terwijl er waterdamp wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat waterstof, te gebruiken als brandstof voor, bijvoorbeeld, de Toyota Mirai.

Californië
De awzi in Fukuoka produceert 300 kilo waterstof per dag, genoeg om 65 Toyota Mirai’s van brandstof te voorzien. Dit kan opgevoerd worden naar 600 kilo waterstof per dag.

Toyota richt zich met de Mirai vooralsnog op Californie, waar momenteel twintig waterstoftankstations te vinden zijn. Toch rijden er nog maar een paar honderd waterstofauto’s rond in de Amerikaanse staat.

Bron Quartz.