Mercedes F 800 Style rijdt hybride of op waterstof

De Mercedes-Benz F 800 Style Concept is zowel een techologiepakket als een showauto. De input van de ontwerpstudio is terug te vinden in de lange wielbasis, korte overhangen en vloeiende lijnen die het een echter Mercedes limousine maken. Maar de bijdrage van de ontwikkel- en techniek-afdelingen is grensverleggend: De F 800 Style is zowel een plug-in hybride als een waterstofauto.

Deze combinatie maakt het aan de ene kant mogelijk geheel elektrisch te rijden in de stad, dus zonder enige schadelijke stof uit te stoten. Aan de andere kant wordt het bereik niet beperkt door het accupakket. De F 800 Style heeft een actieradius van 600 tot 700 km. Een ander voordeel is dat de aandrijvingen modulair van opbouw zijn. In de toekomst kan daardoor iedere denkbare combinatie van benzinemotor, dieselmotor, elektromotor, accupakket en brandstofcel worden toegepast. De componenten zijn slim weggewerkt onder de motorkap en onder de vloer, in de uitsparingen van het chassis. De inzittenden hebben dus net zoveel binnenruimte als in een Mercedes van vergelijkbare grootte (de auto is 4,75 m lang).

De waterstofcel genereert stroom aan boord, waarbij alleen waterdamp uit de uitlaat komt. In deze configuratie genereert de elektromotor rond de 100 kW (136 pk) en 290 Nm koppel. De maximale snelheid is dan 180 km/u en de 0-100 km/u-sprint neemt 11 seconden in beslag. Prima voor gebruik in de stad dus. Voor langere afstanden op de snelweg lijkt de alternatieve aandrijving geschikter.

Deze plug-in hybride aandrijving bestaat uit een 3.5 V6-benzinemotor met directe injectie van 300 pk, de elektromotor die 80 kW (109 pk) levert, een lithium-ion batterijpakket met een opslagcapaciteit van meer dan 10 kWh en de 7G-Tronic zeventraps transmissie. In deze vorm heeft de F 800 Style ineens de prestaties van een sportauto: vanuit stilstand zijn nog slechts 4,8 seconden nodig om de 100 km/u te bereiken en de top ligt op 250 km/u. Overigens kan de auto 30 km op alleen elektriciteit rijden; de maximale snelheid is dan 120 km/u.

Ingezet als waterstofauto, ligt het verbruik op 0,9 kg waterstof/100 km. De auto stoot dan geen CO2 uit. Als hybride verbruikt de F 800 Style Concept gemiddeld 2,9 l/100 km benzine (1 op 34,5). De CO2-uitstoot is dan 68 g/km, een mooi getal voor zo’n flinke auto. Daarmee voldoet de auto aan de Euro 6-norm. De batterijen kunnen opgeladen worden bij een laadstation of aan het stopcontact thuis; laadtijden zijn niet bekend.

De innovaties van het studiemodel beperken zich niet tot de aandrijflijnen. Zo is de F 800 Style onder meer voorzien van het Distronic Plus-systeem dat tijdens een file de voorliggende auto automatisch volgt, ook in de bochten. Daarnaast zijn er systemen die automatisch een noodstop maken wanneer de auto van achteren aangereden dreigt te worden (Pre-Safe 360 Degrees); en die de nog resterende actieradius als een 360 graden-afbeelding weergeven op een kaart van de omgeving (Range onMap). Goed nieuws is dat de innovaties van deze conceptcar al dichtbij de productiefase zijn. De Mercedes-Benz F 800 Style wordt over een week gepresenteerd op de Autosalon van Genéve.