Hyundai heeft de eerste zeven waterstofauto’s van Nederland op kenteken gezet.

Onlangs liet Hyundai weten dat het de prijs van de ix35 op watersof drastisch naar beneden had bijgesteld. Dat heeft hier en daar blijkbaar tot gespitste oren geleid, want vandaag heeft de Nederlandse Hyundai-importeur na afloop van het Waterstofforum in Rotterdam zeven ix35’s met brandstofcel overhandigd aan de nieuwe eigenaars.

De auto’s zijn in gebruik genomen door Rijkswaterstaat, TU Delft, Linde Gas, Air Liquide, Rotterdamse Mobiliteit Centrale en de gemeente Arnhem. Hyundai-dealerbedrijf Van der Wel in Rotterdam/Bergschenhoek is aangesteld als officiële leverancier van de waterstofauto’s. Hyundai verwacht dit jaar in Nederland ongeveer 50 ix35’s Fuel Cell (prijs 55.000 euro excl. btw) te verkopen, waarvan ook een aantal aan particulieren.

“In de regio’s Rotterdam en Helmond waar all waterstoftankstations staan, is nu echt een goede business case. Later ook in andere regio’s. Er is een grote vraag naar schone mobiliteit. We realiseren ons dat de weg nog lang is, maar nu de eerste waterstofauto’s zijn afgeleverd en er meer tankstations worden gerealiseerd, is schone mobiliteit geen toekomstdroom meer. En het is ook niet meer onbetaalbaar”, aldus Hans Kwaad, algemeen directeur van Hyundai Motor Netherlands.

De Hyundai ix35 Fuel Cell heeft een vermogen van 136 pk en 300 Nm. De maximale actieradius bedraagt een kleine 600 kilometer, z’n topsnelheid ligt op 160 km/h en de sprint van 0 tot 100 doet-ie in 12,5 seconden. Een tankbeurt duurt circa drie minuten.

Op dit moment is het aantal tankstations in Nederland nog op één hand te tellen (het zijn er twee, om precies te zijn) maar dat aantal moet de komende jaren stijgen. Er staan tankstations gepland in Amsterdam, Arnhem en Delft en in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge bestaan initiatieven daartoe. In 2020 moeten er volgens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu 20 stations operationeel zijn.

Ook Toyota heeft een waterstofauto in de vorm van de Mirai. De Nederlandse importeur heeft vooralsnog echter geen plannen om die op de Nederlandse markt te brengen