BMW presenteert 1-serie waterstofhybride

Al 25 jaar wordt bij BMW Forschung und Technik in het diepste geheim gewerkt een nieuwe technieken. De laatste tien jaar is waterstof één van de belangrijkste pijlers. Met het jubileum van dit bedrijfsonderdeel van BMW tonen de Duitsers een vergevorderd prototype met waterstofhybride-aandrijving.

Samen met Mercedes en General Motors loopt BMW voorop als het om waterstof gaat. Zo ver voorop zelfs dat er van de waterstof-aangedreven 7-serie al een klein aantal modellen geproduceerd is. Tot grootschalige productie is het nog nooit gekomen. Waterstof staat feitelijk nog steeds in de kinderschoenen en heeft nog de nodige kinderziektes te overwinnen. Dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan serieproductie is inmiddels geen geheim meer, maar wat dat precies inhoudt willen de fabrikanten nog graag binnenskamers houden. BMW gunt ons echter een voorproefje.

Benzinemotor en brandstofcel De auto zoals op de foto’s te zien is lijkt in eerste instantie een doodnormale 1-serie. Maar niets is minder waar. Dit model is namelijk voorzien van vooruitstrevende, hypermoderne en momenteel nog peperdure techniek. Onder de motorkap ligt een 120 pk sterke benzinemotor welke de voorwielen aandrijft. Op zich al bijzonder aangezien een 1-serie normaal gesproken zijn kracht via de achterwielen overbrengt. Echt uniek is het model vooral dankzij de hybridetechniek in combinatie met een brandstofcel.

Ideale combinatie De combinatie is volgens BMW ideaal. Normaal gesproken heb je bij een hybride te maken met een accupakket dat slechts voor een paar kilometer stroom kan bieden om geheel elektrisch te rijden. Bij een brandstofcel kun je de ruimte waar normaal de accu’s liggen gebruiken voor de waterstoftanks waarmee een veel grotere actieradius te behalen valt. En zijn de waterstoftanks leeg dan kunnen die (in de toekomst) bij ieder tankstation gevuld worden. Geen waterstofstation in de buurt? Dan kan gewoon op enkel de benzinemotor doorgereden worden.

Ingewikkeld Momenteel is BMW volop aan het testen met deze nieuwe vorm van alternatieve brandstoffen. De fabrikant combineert hiermee de voordelen van een efficiënte benzinemotor met hybridetechniek en een brandstofcel. Het wordt steeds ingewikkelder…