Arnhemse brandstofcelspecialist tekent deal in China

Het Arnhemse HyMove heeft een overeenkomst getekend met het Chinese bedrijf Huai’an Powerful Industry (HPI) voor de ontwikkeling en productie van brandstofcelsystemen.

Deze systemen zullen worden gebruikt voor de waterstofvoertuigen, die het Chinese bedrijf gaat bouwen in een nieuwe fabriek bij de stad Xuyi. Met de bouw van de nieuwe fabriek is een investering van bijna € 400 mln gemoeid, meldt HyMove in eens persbericht.

Vrachtauto’s
Het bedrijf zal het ontwerp en de engineering van de brandstofcelsystemen voor de voertuigen op zich nemen en de productiefaciliteit voor de systemen bij de fabriek in China opzetten.

De nieuwe fabriek voor waterstofvoertuigen is een initiatief van HPI, de Xuyi Economic Development Council en de Shanshan Group, een participatiemaatschappij. De regio wil zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe energietechnologie en beschouwt de toepassing van waterstof als een van de speerpunten.

Deze partijen starten op een terrein van 25 hectare bij de stad Xuyi de bouw van een fabriek voor de productie van kleinere bestelauto’s, vrachtauto’s en speciaal ontworpen taxi’s en vuilniswagens. De voertuigen worden voorzien van brandstofcelsystemen, die waterstof omzetten in elektriciteit. Op termijn moet de fabriek jaarlijks zo’n 20.000 waterstofvoertuigen afleveren.

Kennis
HyMove werd in 2016 door HPI benaderd vanwege haar kennis van waterstof-brandstofcelsystemen, schrijft het bedrijf in het persbericht. Na diverse gesprekken en een ontmoeting op de laatste Hannover Messe, waar een waterstofbus van de Poolse bussenbouwer Ursus met het HyMove-systeem aanwezig was, kreeg de samenwerking langzamerhand gestalte.

HyMove zal niet alleen de energiesystemen voor voertuigen ontwerpen en ontwikkelen, maar ook de unit voor de productie van brandstofcellen als onderdeel van de nieuwe fabriek opzetten en inrichten.

Bron duurzaambedrijfsleven.nl